Historie

Zoals de naam al verraadt, is restaurant ‘’d’Ouwe Kercke’’ gevestigd in een voormalige kerk, de Gereformeerde kerk in het hart van Terneuzen.

De geschiedenis van de kerk gaat terug tot in de 19e eeuw. De eerste steen werd gelegd op 29 maart 1893. De bouw nam slechts 8 maanden in beslag, en op 9 November 1893 werd de kerk voor het eerst in gebruik genomen. De kerk was in die tijd voorzien van een kerktorentje wat in het jaar 1918 helaas is verwijderd wegens bouwvalligheid. De kerk is een aantal keren verbouwd o.a. om in de hoogtijdagen het aantal kerkgangers te kunnen onderbrengen. In 1911 werd het orgel verplaatst en is de indeling van het gebouw geheel gewijzigd.

In 1985 werd het kerkgebouw verkocht en ingericht voor andere doeleinden waardoor o.a. het huidige sfeervolle restaurant ontstond met de toepasselijke naam ‘’d’Ouwe Kercke’’.
In dit pand bevinden zich zichtbare restanten en originele ornamenten van de voormalige kerk. De voorgevel is intact gebleven. Neem ook eens een kijkje op de tweede etage. Daar zijn nog prachtige originele glas-in-loodramen van de kerk te zien, die geheel gerestaureerd zijn.

In het voorjaar van 2007 is er voor d’Ouwe Kercke een parkeerdek gerealiseerd aan de Smidswal. Zodoende is er aan deze Smidswal ook een ingang op de begane grond en kan men indien nodig van de lift gebruik maken.
Op de parkeerplaats kunnen bezoekers van het restaurant en de kookstudio gratis parkeren. Wij verstrekken u graag de parkeercode!

 

Tot ziens bij restaurant d' Ouwe Kercke Terneuzen